Zaznacz stronę

🌱 Kiedy dieta jest zła lekarstwo jest bezużyteczne, kiedy dieta jest dobra lekarstwo jest niepotrzebne. 🌱
Cześć Wszystkim, ostatnio było troszkę o tym co to jest dieta warzywno- owocowa
oraz jakie niesie korzyści w naszym organiźmie ,a dziś dokończę myśl i napiszę o obecności przeciwciał klasy IgG czyli dlaczego warto zrobić test na nietolerancje pokarmowe (Food Detective). Dodatkowo napiszę Wam jakie są wskazania do przeprowadzenia postu i przeciwskazania. Także zapraszam Was przeczytania.

Test na nietolerancje pokarmowe , pomaga wykryć we krwi obecność przeciwciał klasy IgG przeciw niektórym pokarmom, które u ludzi zdrowych nie powinny się pojawiać. Dzięki wykryciu nietolerowanych pokarmów ( atakowanych przeciwciałami) i ich wykluczeniu z diety można uzyskać lepsze efekty kliniczne, poprawę wyników badań laboratoryjnych czy większą utratę masy ciała w przypadku otyłości. Test ma szczególną wartość w przypadku chorób autoimunologicznych, takich jak goście, stwardnienie rozsiane czy choroba Hashimoto, zaburzeń hormonalnych. Zaskoczeniem jest to , że u niektórych osób występują nietolerancje pokarmowe na niektóre z warzyw stosowanych podczas diety. W takich przypadkach musimy wykluczyć je z jadłospisu. Nietolerancje pokarmowe są różne u poszczególnych osób, dlatego tak ważne jest indywidualne dostosowanie diety do potrzeb pacjenta.
Podam na przykładzie sparalizowanej kobiety 3 lata, która chorowała na stwardnienie rozsiane. Żadne metody leczenia nie skutkowały. Pacjentka wyzdrowiała, dopiero wtedy gdy zastosowała dietę warzywno- owocową z wykluczeniem licznych nietolerancji pokarmowych. Choroba nie wróciła, a minęło już 10 lat. Można powiedzieć, że cud. Tak post Ewy Dąbrowskiej w połączeniu z wykluczeniem produktów nietolerowanych działa Cuda!

👉W przypadku przyjmowania leków należy przeprowadzać dietę pod kontrolą lekarza, który będzie modyfikował ich dawki. Przyjmowanie insuliny w czasie diety jest niebezpieczne, a ponieważ może wystąpić niedocukrzenie, a nawet utrata przytomności. W razie objawów niedocukrzenia w postaci postów czy pobudzenia należy bezzwłocznie podać miód albo słodki owoc. Bezwzględnie konieczna jest częsta kontrola poziomu cukru podczas diety u chorych z cukrzycą, którzy przyjmują insulinę. 👈
Częste pytanie dotyczy również skażenia pestycydami warzyw i owoców.
Otóż oczyszczanie organizmu z toksyn to jedna z najważniejszych cech tej metody. Dieta s jest kataboliczna, a co oznacza, że podczas niej chudniemy, następuje redukcja tłuszczu. Odtruwanie organizmu doskonale wspierają przede wszystkim brokuły, ponieważ warzywa kapustę zawierają sulforafan, związek chemiczny który, włącza w każdej komórce na poziomie genów mechanizmy odtruwania organizmu. Odtruwanie także aktywuje ocet jabłkowy, będący produktem fermentacji błonnika.
Przebieg kuracji może nas niemało zaskoczyć w pierwszych dniach postu. Mogą się bowiem pojawić ból głowy, biegunki( zwłaszcza u chorych na wrzody żołądka) , wysypka, gorączka, niekiedy powracają objawy chorób, które występowały przeszłości, np. sobie i po dawnym stłuczeniu, ból złamanej kiedyś kości, ropień w miejscu, gdzie dawniej był stan zapalny. To wszystko symptomy tzw. KRYZYSÓW OZDROWIEŃCZYCH. Gdy wystąpią nie należy przerwać diety , sugerują one bowiem , że organizm spontanicznie stawia diagnozę, czyli rozpoznaje choroby i zaczyna odtruwanie. To dobry znak ponieważ daję nadzieję, że nastąpi poprawa.

💚 „Jeśli nie zmienisz swoich przyzwyczajeń, nie będzie można Ci pomóc „💚
Hipokrates

Wskazania do przeprowadzenia diety:

Profilaktyka zdrowotna: poprawa pamięci i odporności, porzucenie nałogów, redukcja masy ciała, pogłębienie duchowości.
Choroby immunologiczne: choroby alergiczne( katar sienny, astma, nietolerancje pokarmowe), częste infekcje wirusowe i bakteryjne, choroby autoagresji ( wrzodowe zapalenie jelita, gościec reumatoidealny, choroba Hashimoto) zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół ,, suchego oka „.
Choroby endokrynologiczne: nadmiar estrogenów, niepłodność, zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości związane z menopauzą, torbiele jajników, niedoczynności tarczycy, guzki tarczycy, wysoki poziom prolaktyny.
Choroby neurologiczne: padaczka, udar niedokrwienny mózgu, zaburzenia pamięci, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, nerwica, pobudzenie mięśniowe, migreny.
Zespół metaboliczny x: otyłość, cukrzyca typu 2, choroba wieńcowa, zakrzepica, obrzęki, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, torbiele jajników, przerosty prostaty.
Choroby zwyrodnieniowe i skórne: zwyrodnienia stawów, przykurcze, choroba wrzodowa żołądka, paradontoza, zaćma, żylaki, stany zapalne przedrakowe ( polipy, guzki, torbiele itp.) Nowotwory we wczesnych stadiach, łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema.

Przeciwskazania:
Ciężka depresja,
Lęk przed ograniczeniem ilości pokarmów,
Przyjmowanie leków obniżających odporność ( sterydy, cytostatyki),
Stany po przeszczepach narządów,
Niewydolność nadnerczy,
Krańcowe wyniszczenie organizmu,
Nowotwory w trakcie chemioterapii i zaawansowane stadia nowotworu,
Krańcowa marskość wątroby,
Dializa nerek,
Nadczynność tarczycy,
Cukrzy typu 1,
Ostra porfiria,
Niedoczynność nadnerczy,
Okres ciąży i karmienia piersią.

💚 Oczywiście odpowiadam na najczęściej zadawane pytanie, co można jeść podczas postu? 😊

Liściaste : różne rodzaje sałat ( roszponka, rukola, rzymska, lodowa, czerwona) szpinak, seler naciowy, natka pietruszki, jarmuż, botwinka, rzeżucha, koper, zioła.
🍈 Korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew biała, rzodkiew czarna, rzepa, kalarepa.
🥔 Cebulowe: cebula, por, czosnek.
🍅 Psiankowate: papryka, pomidor.
🥦 Kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, brakuł, brukselka, kalarepa.
🥒 Dyniowate: cukinia, ogórki, dynia, kabaczek.
🍒 Owoce: jabłka, grejpfruty, cytryny, kiwi, granat, pomarańcza, owoce sezonowe( porzeczki, wiśnie, jagody, maliny, śliwki, borówka amerykańska).
🍎🍏Owoce w diecie warzywno- owocowej nie powinny być podstawą dań, ale jedynie dodatkiem do nich. Stosowane w ilościach śladowych – dla poprawy smaku lub dekoracji dań. 🍎🍏
Na naszych stołach powinny się znaleźć:
Soki i koktajle z warzyw z dodatkiem owoców( niewielkim- dekoracyjnym lub smakowym), wyciskanie na świeżo w prasie lub wyciskarce wolnoobrotowej, surowe zupy warzywne.
🌱 Surówki ( jedno lub kilkuskładnikowe), najlepiej sporządzane tuż przed spożyciem.
🌱 Kiełki,
🌱 Kiszonki,
🌱 Przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw i owoców( jarmuż, burak, jabłko, suszona śliwka).
🌱 Zupy ( krótko gotowane do 30 min).
🌱 Warzywa gotowane na parze, pieczone i duszone.
AGAR, WAKAME.

Kochani na dziś już kończę, w kolejnych moich postach będzie o wartościach odżywczych poszczególnych warzyw i owoców. Opiszę Wam jak wykorzystać AGAR I WAKAME na naszym cudownym poście. Będą też świadectwa osób, które przeszły post i odzyskały zdrowie.
Miłego, spokojnego i pięknego dnia 🙏💚😊

Miłego i spokojnego dnia życzy cały zespół VitaProgress 🙏🌞.

FB: Darek Strączkowski
INSTAGRAM: Instagram Darek 
email: darek.straczkowski@gmail.com
nr tel: +48 576 650 932